I takt med den ökande urbaniseringen drivs bostadspriserna upp i de stora städerna, vilket gör att allt fler måste bo på en liten yta. Men även om bostaden är trång finns det många knep för att maximera inredningen och ta tillvara på varje kvadratmeter.

Ett smart knep är att dela av ett stort sovrum eller vardagsrum till två rum med hjälp av en innervägg och två dörrar. Tänk på att det är bättre att använda skjutdörrar inomhus än en dörr som tar mycket plats varje gång den öppnad och stängs. Om rummen blir små passar loftsängar bra eftersom denna typ av säng frigör ytan på golvet som kan användas till ett skrivbord eller en lekyta.

Utnyttja höjden

Begränsa dig inte utifrån antal kvadratmeter utan börja istället tänka på hur många kubikmeter din lägenhet består av. Förutom en loftsäng kan även förvaring, växter och hyllor klättra långt upp på väggarna. Om du har högt i tak och svårt att nå långt upp är det bra att ha en vacker och stabil pall som passar in i den övriga inredningen och står framme så att den enkelt går att använda när något ska tas ner från de översta hyllorna. Om du inte vill sova i en loftsäng som du behöver klättra upp och ner för varje kväll fungerar en bekväm bäddsoffa lika bra. På dagen fungerar den som en snygg soffa i vardagsrummet medan den förvandlas till en mjuk och skön säng på kvällen.

Genomtänkt inredning

På få kvadratmeter behöver inredningen ha ett genomgående tema för att bostaden inte ska kännas för trång och plottrig. Även små ettor och tvåor kan bli mycket eleganta och imponerande trots att det inte är en paradvåning på flera 100 kvadratmeter. Om du har ekonomisk möjlighet kan du ta hjälp av en professionell inredningsarkitekt som kan skapa ett trivsamt hem som passar dig. Det finns också mycket inspiration och tips på olika inredningsbloggar och i inredningstidningar där det går att hitta exempel på färgval och möbler som fungerar på liten yta.

Att fästa lampor på väggen istället för att ha dem stående på golvet och att utnyttja speglar för att skapa rymd är andra tips på hur du inreder på liten yta. Genom att måla väggarna i ljusa färger upplevs också rummen vara större än de är. Ytterligare ett tips är att undvika att ha för mycket möbler, utan istället endast ha de optimala möblerna. Förutom bäddsoffan handlar det om att till exempel ha ett köksbord som kan göras större med hjälp av en uppfällbar bordsskiva eller att ha ett soffbord som har en hylla där böcker, tidningar och annat kan förvaras. Om alla möbler optimeras på detta sätt kommer ditt hem att upplevas som stort och luftigt utan att du ger avkall på någon viktig funktion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>