Numera arbetar många hemifrån, vilket kan ge mer frihet men även ställa högre krav på disciplin. Man behöver även ha förmågan att koppla bort ledighetskänslan när man är på “jobbet”, på samma sätt som man måste kunna koppla bort “jobbet” när man är ledig i hemmet. Därför är det viktigt med ett specifikt rum avsett endast för arbete, alltså ett hemmakontor där man får ro och motivation till att arbeta. Efter arbetat ska man kunna stänga dörren om arbetet och känna sig fri i resten av sitt hem.

Platsbrist i hemmet?

Har man inte ett extra rum att ha som hemmakontor där hemma, så går det givetvis att ordna med en arbetshörna i hemmet och möjligen skärma av med en avskärmningsvägg. Det är ytterst individuellt hur mycket man klarar av att blanda det personliga och arbetet i hemmet, men det är helt klart att rekommendera ett specifikt arbetsrum om möjlighet finns. Ska man börja arbeta hemifrån och har det som sitt långsiktiga mål, kanske man får flytta till en större bostad och inreda ett kontor därefter. Man kan avlasta flyttbördan en hel del genom att anlita Qleano och få hjälp med flyttstädning i varberg, och då städarna har lång erfarenhet och rätt kunskap kan man spara tid samtidigt som man försäkrar sig om att städningen görs med precision.

Tänk praktiskt, rent och enkelt

Man kan med fördel tänka “less is more” när man ska inreda hemmakontoret, och inte inreda med mer möbler än man faktiskt behöver på ett kontor. Om det är möjligt att inte ha några möbler som inte avser just arbetet inne på hemmakontoret så är det en klar fördel. Man bör inte heller välja första bästa skrivbord och arbetsstol eftersom man kommer att spendera många timmar och långa dagar framför datorn. Därför kan det vara värt att lägga ner lite mer tid och pengar i jakten på rätt möbler. Även gällande tillbehör så är det bra med ett ergonomiskt tänk, välj ett tangentbord och en mus som är så snälla som möjligt mot din kropp.

Inredningsdetaljer

Det är trots allt i hemmet man arbetar, så självklart ska kontoret få vara personligare än på den traditionella arbetsplatsen. Det viktiga är att det inte blir för mycket och därmed känns stökigt. Man bör ha en trivsam arbetsplats med lagom mycket intryck, som ger en bra känsla och start på dagen utan att stjäla uppmärksamheten från arbetet. På så vis får man ökad chans till inspiration och minskad risk för distraktion, vilket i sin tur leder till bra effektivitet på arbetet.

Genom att lägga ner lite extra eftertanke på hemmakontoret kan man få bättre arbetsro och således mer gjort. Då blir det även lättare att lämna kvar jobbet bakom stängda dörrar efter arbetsdagen, och låta resten av hemmet förbli en fridfull plats för lediga stunder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>