Att få möjligheten att inreda ett barnrum måste nästan vara ett av de bästa inredningsprojekt som man kan stöta på. Det finns nästan inga hämningar för hur rummet kan se ut och fantasin har möjlighet till fritt spelrum. Barnrum är mycket roliga att inreda, men hur rummet kommer att se ut i slutändan beror på ett flertal saker, bland annat på hur gammalt barnet är.

0-2 år: Ett litet barn har inte mycket att säga till om och är de riktigt små kan det inte opponera sig alls. Det betyder att du som inredare har full kontroll att bestämma över hur rummet ska se ut. Kom ihåg att inte bara inreda med saker som du tycker är fina, utan att även tänka praktiskt, t.ex. när det kommer till skötbord eller amningsstol.

2-5 år: Ett barnrum ska vara roligt att komma in i och här ska lek och utveckling vara i fokus. Använd dig av barnets favoritfärger och se till att leksaker och böcker är placerade på en nivå som gör att barnet själv kan hämta och plocka med sina saker.

5-10 år: Ett större barn kommer själv att vilja bestämma en hel del över hur det egna rummet ska se ut och detta ska du som förälder mer än gärna uppmuntra. Naturligtvis har du fortfarande mycket att säga till om, speciellt om det handlar om att måla väggarna svarta eller sätta upp en basketkorg som kan störa grannar eller andra som bor i huset. Försök att få med barnens intressen i inredningen samtidigt som det finns en plats för lugn och ro och en plats för studier och läxor när det väl är dags.

10-15 år: Är barnet så pass stort att det har nått 10-15 års åldern kommer ni få lära er vad samarbete och kompromiss är. Ett bra sätt att hitta en lösning som passar både dig och barnet är att skriva en lista tillsammans. Barnet skriver en lista med inredning och färger som hen vill ha i rummet och du skriver en lista med vad du själv skulle önska. Tillsammans väljer ni sedan ut 3 saker från varje lista som båda känner sig bekväma med. Både barnet och du ska trivas med den nya inredningen och de färger som rummet har.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>