Att inreda sitt hem med betong är definitivt en trend som tycks hålla i sig. Betong som tidigare varit ett material enbart för utomhusbruk ses nu som ett naturligt inslag i heminredning. Gillar du den råa industriella inredningsstilen är betong ett måste. Föredrar du mer klassisk stil är betong helt rätt att blanda med och ifall en lantliga stil tilltalar dig är betong ett inslag som bryter av och skapar en härlig atmosfär. Kort sagt är betong alltid rätt. Den grå betongen i olika nyanser är både levande och vacker. En hel vägg klädd i betong är till exempel otroligt pampigt men kräver att du bestämt dig innan du bygger ditt hus.

En hel vägg är naturligtvis ett mycket stort projekt som bör lämnas åt en expert, men tycker du om inredning och DYI är betong ett material som är både enkelt och roligt att ta sig an. Har du aldrig gjutit i betong tidigare är mindre projekt som ljusstakar, krukor, vaser, fat eller stenplattor att rekommendera. Till sådana mindre projekt kan du med fördel använda dig av plastburkar och lock i olika storlekar som former att gjuta i. Känner du dig osäker på hur du kommer igång finns tips att tillgå.

Större projekt

Det finns otroligt många vackra bord gjutna i betong och att de är populära vittnar inte minst inredningsbutikers stora och varierande sortiment om. Men även bordskivor kan du gjuta själv. Att gjuta ett betongbord är ett lite större projekt som kräver att du bygger en form som passar dina önskemål. Betongbord lämpar sig såväl för inomhus- som utomhusbruk då det är ett mycket tåligt material. De är vackra såväl som sideboard, soffbord och som matbord.

Ett handfat eller ett badkar i betong kan lyfta vilket badrum som helst och är för många en dröm. Att gjuta handfat och badkar är också det ett större projekt, men med god planering, research och lite mod fixar du det.

Innan du börjar

Som nybörjare inom ämnet kan det vara bra att skaffa sig förkunskaper innan man sätter igång. Hur vet man till exempel att man väljer rätt sorts betong för sina projekt och vad är det för skillnad på betong och cement? I bygghandeln finns många olika sorters betong och cement att välja emellan, från murbruk till finbetong. Och ja, det är stor skillnad på dem. För att göra betong av cement måste vatten, sand och stenkross tillsättas, då behöver du också en betongblandare. Cement används oftast då större konstruktioner ska gjutas.

Betong däremot, är redan färdigblandat och det enda du behöver göra är att tillsätta vatten. Det finns två typer av färdigblandad betong, finbetong samt grovbetong. Skillnaden hörs nästan på namnet, finbetong har mindre korn, grovbetongen har grövre korn. För mindre DIY-projekt där du vill ha en fin yta men som inte utsätts för så hög belastning är finbetongen att rekommendera. Med andra ord är det bara att sätta igång dina projekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>