Inför den stora eller lilla renoveringen kan det vara många frågor som snurrar i huvudet. En mycket vanlig fråga är om man behöver anlita en hantverkare eller om man kan utföra arbetet själv. I många fall går det riktigt bra att utföra alla delar av en renovering på egen hand, men det finns två situationer som kräver en professionell och duktig hantverkare. Även om du själv skulle ha kunskap att utföra dessa moment så är en hantverkare att rekommendera. Anledningen till detta är för att du med största säkerhet kommer då att känna dig säker på att arbetet är utfört korrekt och att du även ska ha en garanti. Det är heller inte ovanligt att hemförsäkringen inte täcker skador som uppstår av en “självrenovering” av just dessa saker.

Vilka är då dessa två saker som man inte får göra själv? Kort och gott är det VVS och el som det handlar om. Du får alltså inte själv börja att dra runt vattenledningar eller avloppsrör eller på något sätt byta plats eller ändra på dem. Du får inte heller börja dra egna elledningar i ditt hem eller installera vägguttag där det passar. Ett litet fel kan snabbt orsaka kaos om ett rör skulle börja läcka eller om elen skulle orsaka brand.

Du får alltså göra allting själv, förutom el och VVS. Det finns många bra hantverkare runt om i Sverige som är beredda att hjälpa dig när det behövs. Det kan däremot vara bra att veta om att det råder stor efterfrågan på hantverkare idag och att det kan vara bra om man försöker vara ute i så god tid som möjligt när man bokar, för att på så sätt känna sig säker på att få hjälp det datum man önskar.

Innan du anlitar en hantverkare finns det några saker som du måste tänka på. Till att börja med ska du alltid jämföra priserna och vad som inkluderas i priset genom att be om en offert. Detta gör du enklast genom att använda en internetsajt som samlar offerter från flera olika företag samtidigt. Då behöver du bara skicka in en ansökan och får svar från flera stycken. När du har hittat en hantverkare som du tycker om så säkerställ att det finns en försäkring, F-skatt och goda recensioner från tidigare kunder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>