Nuförtiden har nästan alla kök kakel på en eller en annan plats. Det vanligaste är däremot att man har kakel ovanför spis, arbetsbänk och diskbänk. Har du tröttnat på ditt kakel eller känner du bara att det är dags för en förändring kan du faktiskt byta ut det helt själv och det är enklare än vad man kan tro.

Verktyg som du behöver

För att sätta kakel själv finns det en del verktyg som du kommer att behöva. Du behöver bland annat en hammare, ett vattenpass, en tumstock, vinkelhake och lod. Förutom dessa verktyg kommer du också att behöva en penna, huggmejsel, kakeltång, murslev, tandspackel, plasthink, kakelskärare slimpkloss, borste och en pensel eller något du kan rolla med.

Det går såklart inte att sätta fast kakel med enbart verktyg utan du kommer också behöva material för uppsättningen. Materialet som du behöver är fästmassa, fogmassa, fogbrickor, fogsnöre, slippapper, sandspackel, torrbruk, riktbräda, pappersskydd och en tvättsvamp. När du har sett till att skaffa dig alla verktyg och allt material som du behöver är det dags att sätta upp det nya kaklet.

Upp med kaklet

Hur lång tid arbetet kommer att ta beror mycket på hur ytan du ska fästa kaklet på ser ut. Har du en jämn gipsskiva kommer det att bli enklare än om du har en skorvlig och knölig vägg av betong. Se till att du försöker få en så jämn grund som möjligt.

1. Börja alltid med att sätta kakel från ett hörn och aldrig från mitten av väggen som kaklet ska sitta på. Lägg på sättmassa och dra ut detta på väggen. Massan stelnar fortare än man tror så se till att snabbt använda en spackel.

2. Sätt upp plattorna nedifrån och uppåt. Börja alltså längst ner. Med hjälp av ett fogsnöre kan du se till att du får jämna mellanrum mellan plattorna. Sätt gärna plattan lite högre än du tänkt dig och dra den sedan försiktig på plats innan du trycker till.

3. Placera ett fogkryss i hörnet och tryck in det djupt i massan.

4. När alla kakelplattor är på plats är det dags för fogarna. Fukta först fogarna och stryk sedan på fogmassan i ett sick sack mönster. Fyll bara i fogarna mellan kakelplattorna och inte den längst ner.

5. Vänta tills fogarna halvt har torkat innan du tvättar rent kakelplattorna. Svampen du tvättar med ska vara lätt fuktad och inte blöt.

6. Fyll den nedersta fogen med silikon.

Klart!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>